12. kolo

USK Praha vs BK ARMEX Děčín 70 : 75

1. čtvrtina
16 : 16
2. čtvrtina
25 : 14
3. čtvrtina
12 : 17
4. čtvrtina
17 : 28
27. 03. 2024, 18:00 HOD. SH Folimanka

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
USK: Vyroubal, Šafařík, Samoura, Vlk, Petružela 
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič 

Válečníci získali do tabulky velmi cenné vítězství, které vybojovali na palubovce doma vždy velmi nepříjemného USK Praha. Výhra se nerodila vůbec snadno, Děčín už ztrácel 14 bodů, ale díky povedené poslední čtvrtině nakonec vyhrál. Pražané zažívají v nadstavbové skupině A1 těžké časy, když na konci února přišli o své Američany Johnsona a Faulknera, a nyní mají na svém kontě už jedenáct porážek v řadě.
Domácí nastoupili do zápasu s novou posilou, Američanem Williamsem, a také vědomím, že v minulém utkání dlouho trápili domácí Nymburk. Toto se pak promítlo do úvodu střetnutí, kdy domácí rychle vedli 4:0. Po třech minutách konečně skóroval také Děčín, a to zásluhou Šturanoviče, jenže Pražané byli při chuti, těžili z chyb Válečníků, a v polovině první periody zvyšoval Williams na 12:5. Ještě necelé tři minuty před první přestávkou vedli vysokoškoláci 16:10, naštěstí v koncovce této čtvrtiny proměnil Macháč oba trestné hody a Ogundiran přidal čtyři body, takže bylo vyrovnáno na 16:16. Druhou desetiminutovku zahájily dvě trojky domácího Vlka a trenér Grepl si raději vzal oddechový čas - 22:16. Ten sice zastavil útočné rejdy Pražanů, ale Válečníci se prvních bodů dočkali až opět po třech minutách, kdy Walton dal koš s faulem - 23:19. V polovině této části to bylo po třech bodech Šafaříka 33:23, po dalším koši Williamse dokonce 35:33. Pak sice Pomikálek trefil trojku, jenže domácím se stále v útoku dařilo a poločas skončil po koši Palase 41:30.
Start do druhé půle vyšel Děčínským podstatně lépe a Šturanovič, Walton a Kroutil během dvou minut stáhli manko na 41:36. Hráči USK ovšem rychle kontrovali, a po trojkách Šafaříka a Williamse a koši Vyroubala vedli 51:37. V tuto chvíli ale pozvedl děčínský prapor Walton čtyřmi body, k němu se přidali Ogundiran i Macháč, a protože Pražané začali míjet své střely a nedávali ani šestky bylo to před poslední periodou 53:47. V ní se Válečníci nadechli hned v úvodu k mohutnému náporu, který přinesl trojku Štěrby a dvě trojky Ogundirana. Navíc Šturanovič přihodil dva body a za dvě minuty to bylo 53:58. Pak se oba týmy střídaly v bodových úspěších, v polovině této části však zapsal Walton další koš s faulem a Děčín odskočil na 57:65. Dvě minuty před koncem Walton proměnil oba trestné hody a jeho tým poprvé vedl dvojciferným rozdílem - 60:70. Vysokoškoláci ale rozhodně nehodili flintu do žita, Mbida dal koš, Samoura přidal čtyři body a děčínská lavička musela sáhnout k oddechovému času - 66:70. Po něm dal Ogundiran jen jednu šestku, naopak Šafařík zapsal další dva body - 68:71. Po jednom trestném hodu Waltona se prosadil za dva body Samoura a půl minuty před koncem bylo takřka srovnáno - 70:72. Naštěstí po pátém faulu Samoury ukázal Svoboda přesnou mušku a trestnými hody zvýšil na 70:74. Domácí pak dvakrát zkusili trojkou střelu, ale ani jednou netrefili a navíc Švec fauloval Ogundirana při obranném doskoku. Zákrok to nebyl příliš vybíravý a Ogundiran zatleskal Švecovi do obličeje. Rozhodčí tak udělili technickou chybu děčínskému rozehrávači (tím se vyfauloval), naštěstí Williams šestku minul. Na druhé straně Kroutil potrestal faul Švece jedním trestným hodem a zápas skončil 70:75.
Domácí byli v utkání střelecky pilnější, ale větší úspěšnost byla na straně Děčína (27/66:26/57). Válečníci se měli dobrou úspěšnost při střelbě za dva body (20/45:21/35), v trojkách byli zase lepší Pražané (7/21:5/22). V šestkách to nebyla sláva ani na jedné straně, ale Děčín jich házel více a více také proměnil, a to vlastně rozhodlo (9/20:18/28). Na doskoku vyhráli Válečníci 38:41, v bodech z druhých šancí ale zvítězili domácí 15:6. USK měl také více asistencí (21:17), méně ztrát (11:14) a více zisků (7:1). Děčín vyhrál na body z brejků 8:11, a v souboji laviček 21:27.
Děčín tentokrát bodově táhl Ogundiran, autor 20 bodů, ke kterým přidal 4 doskoky, 3 asistence a 7 získaných faulů. Ale sám se v závěru vyfauloval. Druhým a posledním dvojciferným střelcem byl Walton s 16 body, a to přestože mu nešly šestky (4/10). Ke svým bodům pak přidal 7 doskoků a 6 asistencí. Kroutil dal 9 bodů, Pomikálek a Šturanovič po 8, Svoboda 7...
Domácí měli nejlepší střelce v Samourovi (14) a Šafříkovi (12), ale ani jeden nedohrál pro pět faulů. Vlk zapsal 11 bodů, Williams se uvedl 10 body. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Čekali jsme na USK hodně těžký zápas, což se obzvlášť v prvním poločase potvrdilo, protože jsme byli všude o krok později, nestačili jsme velmi dobré hře USK, který hrál rychlý protiútok, jeden na jednoho a útočně doskakoval. Druhý poločas jsme zlepšili obranu, bylo to o něčem jiném než do té doby. Fungovala nám slabá strana, obrana jeden na jednoho, byli jsme schopni zahrát rychlé protiútoky, které nám pomohly, a poté jsme začali přeměňovat střely zvenčí, což je v posledních zápasech naše slabina. To nám pomohlo dorovnat skóre a rozhodovalo se ve vyrovnané koncovce, ve které jsme byli o něco šťastnější a jsme za to rádi, protože vítězství z Folimanky je cenné.”
Martin Bašta, asistent trenéra USK Praha: „Hráli jsme poměrně slušný poločas s jedenáctibodovým vedením. Bohužel, zápas nás stál v úvodu třetí a čtvrté čtvrtiny, kdy jsme totálně vypadli z role a dělali jsme spoustu individuálních chyb. Soupeř nás trestal, a tak se v poslední čtvrtině dostal do desetibodového vedení. Myslím si, že jsme bojovali, ale v posledních zápasech nám chybí opravdu kousek k tomu, abychom to dotáhli do vítězného konce a trochu se chytili i psychicky. Nezbývá nám nic jiného, než tvrdě pracovat a z posledních dvou zápasů před předkolem si chceme odnést alespoň jednu výhru, abychom do této fáze soutěže nešli s tak dlouhou šňůrou bez výhry.”
                                 
Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Za nás těžký zápas, věděli jsme, že na Folimanku se jezdí vždycky těžko. Specifikace haly nahrává klukům, kteří zde trénují. Naštěstí po prvním poločase, kdy jsme opravdu dřeli v obraně, ale byli jsme měkcí, nedali jsme žádnou ránu a spíše jsme je dostávali a domácí měli útočné doskoky, tak jsme se o něco zlepšili a začali jsme více makat. Dávali jsme si větší pozor na doskoky a díky tomu, že jsme něco trefili v útoku, dokonce i nějaké trojky, tak jsme to dotáhli k tak těsnému vítězství a já jsem za něj strašně rád!”
Dalibor Vlk, křídlo USK Praha: „Dnešní zápas jsme mohli vyhrát, první poločas jsme hráli tak, jak jsme chtěli a vyhrávali jsme o deset bodů. V tom druhém jsme přestali hrát kolektivně, bohužel jsme si to prohráli úplně sami. Děčín se vrátil do zápasu trojkami a my už na něj v koncovce nestačili. Nyní se musíme soustředit na to, abychom vyhráli alespoň jeden zápas a posunuli se na sedmou příčku.”

USK Praha - BK ARMEX Děčín 70:75
Body USK: Samoura 14 (7 doskoků), Šafařík 12 (1x 3), Vlk 11 (3), Williams 10 (2x 3, 7 doskoků), Vyroubal 7 (1x 3), Petružela 5, Švec 4 (7 asistencí), Mbida 4, Palas 2, Fuxa 1.  
Body Děčína: Ogundiran 20 (2x 3, TH 6/8, 7 získaných faulů), Walton 16 (7 doskoků, 6 asistencí, 8 získaných faulů), Kroutil 9, Pomikálek 8 (1x 3), Šturanovič 8 (8 doskoků), Svoboda 7 (1x 3), Macháč 4 (6 doskoků), Štěrba 3 (1x 3), Mach 0, Bobek 0.
Střelba za 2 body 20/45:21/35, za 3 body 7/21:5/22, TH 9/20:18/28. Doskoky 38:41 (útočné 11:8), asistence 21:17, ztráty 11:14, fauly 24:22.

Čtvrtiny: 16:16, 25:14, 12:17, 17:28                                                      

Rozhodčí: Vyklický Robert, Salvetr Rudolf, Kovačovič Matej

Komisař: Hošek Jan

Diváci: 331

PŘED UTKÁNÍM

Nadstavbová skupina A1 se pomalu blíží ke svému konci, a na Válečníky čeká už pátý vzájemný duel s celkem USK Praha. V předchozích čtyřech zápasech se třikrát radoval Děčín, který ovládl ligové souboje, vysokoškoláci slavili v boji o bronz Česko-Slovenského poháru.

Tým z Folimanky má opět velmi mladý kádr, přesto sezónu začal velmi dobře, když po odehraných deseti kolech měl sedm výher a jen tři prohry, když mimo jiné získal skalpy Brna, Nymburku či Pardubic. V dalším průběhu se Pražanům tolik nedařilo a základní část zakončili na 6. příčce s  výsledky byly s vyrovnanou bilancí 11 výher a porážek stejně jako sedmé Pardubice a osmý Kolín. 

V Českém poháru mužů začali vysokoškoláci v osmifinále, kde zdolali nekompletní Písek 57:73, ve čtvrtfinále pak porazili domácí Brno 66:68. Ve čtvrtfinále Louda Auto Final 8 Česko-Slovenského poháru přehráli oslabenou Handlovou 66:57, v semifinále sice podlehli Nymburku 55:71, ale v boji o bronz porazili Děčín 74:69.

Nadstavbovou sk. A1 začal USK Praha domácí výhrou nad Kolínem 89:80, jenže následovalo deset proher v řadě a pád na dno tabulky. Za nepříjemnou sérií stojí mimo jiné fakt, že Sovy přišli hned po poháru o své dva Američany, Johnsona a Faulknera, kteří ještě ve 4. kole "ájedničky" trápili Nymburk, jenž vyhrál na Folimance až v prodloužení. Pak ale museli odcestovat. Mimo hru je i zraněný Bátovský, svou roli sehrál i třízápasový výpadek rozehrávače Vyroubala.  

Tým francouzského trenéra Franka Kuhna, jenž dorazil ze Štrasburku a má zkušenosti také z francouzské reprezentace, nyní bodově táhne Patrick Samoura s průměrem 11,5 bodu (+7 doskoků) na zápas. Za ním je Ondřej Švec (9,9), následuje kamerunský pivot Bienvenu Mbida (205 cm), jehož klub angažoval před startem skupiny A1. Mbidovi je 34 let, je suverénně nejstarším hráčem kádru a dává 9,3 bodu + 7 doskoků.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „USK je mladý agresivní tým. Potřebujeme překonat celoplošnou obranu a zastavit rychlý protiútok. Čeká nás těžký zápas a my potřebujeme předvést velmi dobrý výkon, abychom mohli pomýšlet na dobrý výsledek.“
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „V nadcházejícím zápase se musíme soustředit hlavně na to, abychom zlepšili náš výkon. Nesmíme si dovolit mít takhle nevyrovnané poločasy jako v posledních zápasech. Tabulka je vyrovnána, každá výhra je teď extrémně důležitá, zvlášť pokud chceme začínat play-off doma.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín - USK Praha 93:79
Kroutil 28, Svoboda 23, Šturanovič 14 - Petružela 22, Johnson 16, Vlk 8, Samoura 8.
USK Praha - BK ARMEX Děčín 77:79
Samoura 20, Švec 15, Johnson 15, Vyroubal 12 - Walton 15, Šturanovič 13, Svoboda 10, Kroutil 10, Pomikálek 10.
Zápas o 3. místo Česko-Slovenského poháru:
USK Praha - BK ARMEX Děčín 74:69
Faulkner 18, Samoura 15, Šafařík 11 - Svoboda 26, Walton 15, Pomikálek 10.
Vzájemný zápas ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín - USK Praha 69:60
Svoboda 13, Kroutil 10, Walton 9, Pomikálek 9, Ogundiran 9 - Švec 19, Mbida 9, Fuxa 9, Vlk 6.
 

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hošek Jan

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Jordan Ogundiran 24:24 6/4 2/2 8/6 1 3 4 2 3 1 2 7 5 26 20
4 - Tomáš Randýsek 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5 - Tomáš Pomikálek 29:27 1/1 6/1 4/3 0 3 3 0 4 0 1 3 1 10 8
6 - Lukáš Bobek 0:45 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
7 - Tadeáš Slowiak 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
13 - Filip Kroutil 30:22 5/4 4/0 2/1 0 4 4 0 2 0 1 0 2 6 9
14 - Petr Macháč 16:27 1/1 0/0 2/2 1 5 6 0 0 0 1 2 1 10 4
16 - Jan Štěrba 15:27 0/0 4/1 0/0 0 0 0 1 1 0 2 0 2 -2 3
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 33:5 13/6 3/0 10/4 1 6 7 0 6 0 3 8 2 16 16
47 - Maksim Šturanović 18:7 4/4 0/0 0/0 4 4 8 0 0 0 1 2 4 13 8
40:00 30/20 19/4 26/16 7 25 32 3 16 1 11 22 17 79 68

USK Praha

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
4 - Matěj Šafařík 23:16 7/4 3/1 2/1 0 3 3 0 3 1 2 1 5 7 12
5 - Marek Vyroubal 29:12 1/1 2/1 3/2 1 3 4 0 5 1 1 3 1 16 7
6 - Ondřej Švec 21:22 6/1 3/0 4/2 1 2 3 0 7 1 1 4 2 6 4
8 - Tomáš Palas 1:36 1/1 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2
12 - Walter Philmore Williams 19:26 8/2 7/2 3/0 2 5 7 0 2 1 1 1 1 5 10
12 - Adam Kopřiva 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
12 - Patrick Samoura 33:42 10/6 1/0 4/2 3 4 7 0 1 1 0 4 5 15 14
13 - Dalibor Vlk 16:38 4/1 5/3 0/0 1 2 3 0 0 1 0 0 2 8 11
14 - Bienvenu Mbida 21:22 3/2 0/0 0/0 0 2 2 0 1 0 2 1 4 1 4
19 - Filip Petružela 21:31 3/2 0/0 2/1 0 4 4 0 2 0 2 4 2 9 5
22 - Matouš Brunner 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
37 - František Fuxa 11:52 2/0 0/0 2/1 0 0 0 0 0 1 1 2 2 -2 1
40:00 45/20 21/7 20/9 8 25 33 0 21 7 10 20 24 67 70
Nahoru