1. kolo

BK ARMEX Děčín vs Basket Brno 69 : 64

1. čtvrtina
11 : 11
2. čtvrtina
9 : 16
3. čtvrtina
25 : 19
4. čtvrtina
24 : 18
16. 04. 2024, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO UTKÁNÍ

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič 
Brno: Půlpán, Šiška, Křivánek, Lee, Brown-Soares

Válečníci vykročili do čtvrtfinále play-off tou správnou nohou. Jejich úvodní krok sice nebyl úplně jistý, ale výborně bránící Brno nakonec zlomili a získali důležitý první bod do série hrané na čtyři vítězství.
Úvod střetnutí přinesl na obou stranách tradiční nervozitu a první čtyři střely minuly svůj cíl. Pak ale zasmečoval brněnský Brown-Soares, na druhé straně posadil diváky svým košem Walton - 2:2. Následně se dvakrát prosadil z pod koše Šturanovič, a po trojce Kroutila bylo ještě veseleji - 9:4. To byly odehrány čtyři minuty, ve zbylých šesti však Válečníci přidali jen dva body po šestkách Boškoviče a Brno vyrovnalo na 11:11. Skóre sice bylo hubené, ale zápas měl výborné tempo a spád. Druhou čtvrtku zahájila trojka Dáni, Šimon Svoboda přihodil další dvě a trenér Grepl si musel vzít oddechový čas - 11:20. Po něm skórovali konečně také domácí, když Kroutil trefil trojku a Walton přidal dva body - 16:20. Jenže Šimon Svoboda přišel s třetí trojkou a Brno vedlo 16:23. V polovině této části snižoval Walton na 20:24, ovšem další body už Válečníci do přestávky nedali, neboť naráželi na výbornou brněnskou obranu a nedařilo se jim ani střelecky. Hosté stihli ještě jednu trojku, a to z rukou Dáni, který tři minuty před přestávkou zvýšil na 20:27. A to byl také poločasový výsledek, protože obrany hrály opravdu prim.
Diváci byli zvědaví, s čím přijdou Válečníci do druhé půle, a ti jim hned v úvodu udělali radost, když Walton a Svoboda snížili na 25:29. Jenže pivot Brown-Soares kontroval trojkou, Šiška zapsal tři body a Lee z brejku zvýšil na 25:37. To byl čas pro děčínský oddechový čas, po němž se útok domácích přece jen zlepšil a Válečníci začali postupně gumovat náskok soupeře. Lví podíl na tom měl Matěj Svoboda, který se blýskl osmi body a dvě minuty před poslední přestávkou přitáhl svůj tým na 39:41. Nová posila Brna, Martin Svoboda, sice odpověděla trojkou, ale rovněž nový hráč Děčína, Boškovič, nezůstal pozadu a jeho trojka v samém závěru čtvrtiny znamenala takřka vyrovnaný stav - 45:46. V poslední periodě nejprve Ogundiran jednou šestkou vyrovnal na 46:46, poté zvedli diváky ze sedaček Kroutil s Boškovičem svými přesnými trojkami - 52:48. Následně se Krakovič dopustil nesportovního faulu, Kroutil proměnil obě šestky a Boškovič trefil další těžkou trojku přes obránce - 57:48. Hala byla na nohou a duněla, ovšem Brno vyprodukovalo tři trojky v řadě a čtyři minuty před koncem srovnalo na 57:57. To už bylo jasné, že koncovka bude velmi napínavá, což také nastalo. Díky trefám Waltona a Šturanoviče vedl Děčín 62:58, po šestkách Ogundirana 64:60, jenže Půlpán v poslední minutě snížil a následně vybídl Browna-Soarese k parádní smeči, po které bylo srovnáno na 64:64. Po time-outu Děčína si Ogundiran došel sedm vteřin před koncem pro faul, avšak proměnil jen první šestku. U té druhé ovšem zabojoval Matěj Svoboda na doskoku a míč přes brněnského hráče dostal do autu. Po rozehrání byl znovu faulován Ogundiran a tentokrát byl přesný - 67:64. Brno si vzalo oddechový čas, následoval faul na Šišku, který nedal ani jeden trestný hod a Matěj Svoboda byl po doskoku faulován. Svoboda byl z čáry trestného hodů stoprocentní a Válečníkům i fanouškům spadl ze srdcí veliký kámen - 69:64.   
Zápas byl velmi vyrovnaný, padalo málo bodů, ale přitom byl plný energie, dokonce se na palubovce několikrát zajiskřilo a diváci se rozhodné nenudili. Oba celky byly střelecky takřka vyrovnané (23/64:21/61), Děčín byl lepší ve dvojkách (16/39:11/34), Brno naopak mělo přesnější trojky (7/25:10/27). V trestných hodech zvítězili Válečníci (16/22:12:21). Na doskoku vyhrál Děčín 47:40, na body z druhých šancí 6:2. Další statistiky byly vyrovnané - asistence 18:21, zisky 8:8, ztráty 13:12 a body z brejků 20:21. Jediný vyšší rozdíl byl u bodů laviček, kde ta brněnská vyhrála 19:29.
Děčín bodově táhl rozehrávač AJ Walton, který dal 16 bodů, měl 8 doskoků a 6 asistencí. Svoboda stihl svých 13 bodů za druhý poločas, Boškovič nastřílel rovněž 13 bodů a zažil skvělou premiéru před domácím publikem. Kroutil si odvedl své v obraně a navíc nasázel 11 bodů. Šturanovič se pral pod košem a pomohl týmu 8 body a 6 doskoky. Bohužel, v poslední čtvrtině se vyfauloval. Ogundiran dal 6 bodů, všechny z trestných hodů (6/8). Kapitán Pomikálek pomohl 2 body, ale v závěru musel na ošetřovnu kvůli zranění v obličeji. Macháč doskočil 5 míčů a měl 2 zisky, hodně prostoru dostal i Slowiak. Štěrba sice seděl na lavičce s obličejovou maskou, ale do zápasu nezasáhl. 
Brno mělo nejlepšího střelce v Dáňovi, který dal 15 bodů, ale v koncovce se vyfauloval. Šimon Svoboda a Brown-Soares dali po 11 bodech, Lee se trojkami v závěru vyšplhal na 10 bodů. Půlpán pomohl 8 body, Šiška dal 5 bodů, ale také on se v závěru vyfauloval. 

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Věděli jsme už před začátkem série, že to bude vyrovnané a napínavé. Už po posledním utkání v Brně v nadstavbové skupině jsem říkal, že budou rozhodovat hráči, kteří mohou plnit roli toho X-faktoru. A to se dnes potvrdilo. Brno nastoupilo s obrovskou energií a entusiasmem a my jsme letos nehráli proti lepší obraně, než byla ta brněnská v prvním poločase. Obrana hostů a naše neúspěšná střelba rozhodly o tom, že jsme za poločas dali jen dvacet bodů! A ač naše obrana fungovala, dostali jsme dvanáct bodů od Dáni a devět od Šimona Svobody. To byly klíčové momenty první půle. Po přestávce se nám podařilo tyto hráče ubránit, zlepšil se náš útok a se štěstím jsme vyhráli koncovku. Zítra je ale další zápas a musíme se na něj co nejlépe připravit.”
Jan Pavlík, asistent trenéra Basket Brno: „Kromě toho, že Boškovič trefil tři trojky, si myslím, že se žádné překvapení nekonalo. Věděli jsme, co nás v Děčíně čeká a velikou část zápasu jsme byli schopni vzdorovat děčínské tvrdosti a byli jsme takticky velmi dobře připraveni. Možná už na začátku nám chybělo přesnější zakončení, kdy jsme mohli utéct třeba do vedení o deset bodů. Je ale vidět, že Děčín je zkušený tým, má odehráno hodně těžkých utkání a obzvlášť na domácí palubovce umí otáčet zápasy. Zítra se hraje nový zápas, podíváme se na naše některé chyby z dneška, zkusíme je odstranit a věřím, že zítra to bude ještě zajímavější.”

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dnes to na začátku byla klasická play-off nervozita a když zahoukal poločasový klakson, opravdu jsem se podivil, protože skóre bylo spíš jako po první čtvrtině. Brno na nás bylo velice dobře připravené, znalo každou naši akci dopředu. Po přestávce se nám zlepšil útok, Zdravko trefil důležité trojky a také Matěj Svoboda, který byl v poločase nulový, se začal prosazovat a nakonec dal třináct bodů. Řekl bych, že ta nervozita z nás ve druhé půli spadla. Dnes rozhodovaly obrany a možná i zkušenosti, protože my jsme zvládli udržet hlavy nahoře, přestože se nám tolik nedařilo.”
Matěj Dáňa, rozehrávač Basket Brno: „Bohužel, dnes pro nás smutný konec a prohra o pět bodů. Čekali jsme těžké utkání, většinu času jsme se drželi ve vedení, ale v koncovce jsme udělali pár hloupých faulů a Děčín toho využil. Bylo tam také pár důležitých doskoků. Dobře jsme bránili a dostat od Děčína šedesát devět bodů na jeho palubovce myslím není špatné.”

BK ARMEX Děčín - Basket Brno 69:64
Body Děčína: Walton 16 (1x 3, 8 doskoků, 6 asistencí), Svoboda 13 (1x 3, 6 doskoků), Boškovič 13 (3x 3), Kroutil 11 (3), Šturanovič 8 (6 doskoků), Ogundiran 6 (5 asistencí), Pomikálek 2, Macháč 0, Slowiak 0, Bobek 0.
Body Brna: Dáňa 15 (3x 3), Brown-Soares 11 (1x 3, 7 doskoků), Š. Svoboda 11 (3x 3), Lee 10 (2), Půlpán 8 (6 asistencí), Šiška 5, M. Svoboda 3 (1x 3), Křivánek 1, Krakovič 0. 
Střelba za 2 body 16/39:11/34, za 3 body 7/25:10/27, TH 16/22:12/21. Doskoky 47:40 (útočné 10:6), asistence 18:21, ztráty 13:12, fauly 21:23.

Čtvrtiny: 11:11, 9:16, 25:19, 24:18                                                     

Rozhodčí: Vyklický Robert, Scholze Michal, Jeřáb Jan

Komisař: Hošek Jan

Diváci: 1 150

PŘED UTKÁNÍM

Vrchol sezóny začíná! Válečníci skončili po dlouhodobé části Kooperativa NBL s bilancí 22 výher a 14 porážek na 4. příčce, což znamená, že jejich soupeřem ve čtvrtfinále tak bude pátý celek tabulky. A tím je Basket Brno.

Generálku na nadcházející vyřazovací boje si dal Děčín s Brnem v posledním kole nadstavbové skupiny A1 a Válečníci v ní na brněnské palubovce urvali po velmi vyrovnaném průběhu výhru 77:79. Tím porazili domácí i podruhé v nadstavbové skupině A1, v základní části naopak oba celky využily domácího prostředí k vítězství. 

Brněnský klub patří k opravdu kvalitním soupeřům v Kooperativa NBL, což dokládají mimo jiné i jeho dvě výhry nad Nymburkem a skalpy Pardubic, Ústí či mistrovské Opavy. Po základní části obsadil tým trenéra Martina Vaňka 5. místo s bilancí 12 výher a 10 porážek, stejnou příčku pak udržel i po zápasech skupiny A1 (19 výher, 17 porážek). V Českém poháru skončilo Brno ve čtvrtfinále, když doma podlehlo USK Praha těsně 66:68. Brňané si také zahráli také Severoevropskou ligu ENBL, kde ve skupině B ale porazili jen lotyšský tým Valmiera Glass Via 90:74, čímž obsadili předposlední 7. příčku právě před lotyšským celkem. 

Brno bodově táhne Američan Gregory Edward Lee, který v průměru dává 13,9 bodu a má 7 doskoků na zápas. Za ním je exděčínský rozehrávač Ondřej Šiška (12,6 bodu + 5 asistencí), další Američan Terrell Lamont Brown-Soares přidává 11,3 bodu a 6 doskoků. Dvojciferným střelcem je ještě Viktor Půlpán (10,4 + 5 asistencí). Válečníci si ale musí dávat pozor také na mladíky Šimona Svobodu, Petra Křivánka a Matěje Dáňu, kteří umí být nebezpeční. Brno těsně před koncem přestupů angažovalo druhého střelce a číselně druhého nejužitečnějšího muže Kooperativa NBL, Martina Svobodu z Písku. 

Čvrtfinále se hraje na čtyři vítězství a lépe postavený celek má výhodu domácího prostředí. První dva zápasy (16. a 17. 4.) se tedy budou konat v ARMEX Sportcentru, další dva (20. a 21. 4.) se odehrají v Brně. Pak se bude případné pořadatelství střídat po jednom utkání až do maximálně sedmého zápasu, kde se definitivně rozhodne. Další již známou dvojicí čtvrtfinále je třetí Sluneta Ústí nad Labem a šestý BK KVIS Pardubice. 
Ještě před začátkem čtvrtfinále se odehrálo předkolo play-off, kde se potkal sedmý USK Praha a desáté Olomoucko a osmý Kolín s devátou Ostravou. Oba týmy ze skupiny A2 potvrdily svou kvalitu, a po dvou výhrách postoupily do čtvrtfinále play-off, kde Olomoucko vyzve první Nymburk a Ostrava druhou Opavu.   

Doprovodný program: nová poločasová soutěž Piškvorky s ARMEX Energy, soutěž o 100 tisíc Hoď si o kilo se společností Sanex CZ, soutěž o pneumatiky značky Nexen, vystoupení děčínských Tleskaček, vystoupení taneční skupiny Scratch, slavnostní předání šeku z charitativní akce Combatball, předání cen Kooperativa NBL (Matěj Svoboda člen nejlepší pětky a AJ Walton nejlepší obránce)

Absence Děčína: Jan Štěrba (zlomenina v obličeji)

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Brno je mladý, ale zároveň už zkušený tým. Ve čtvrtfinále se potkává čtvrtý a pátý tým dlouhodobé části. Tahle série se bude vyznačovat obrovskou vyrovnaností a každý zápas budou rozhodovat detaily. Brněnský celek posílil Martin Svoboda z Písku, čímž už takhle silná podkošová sestava dostala další impuls. Brno staví svůj útok na rozehrávačích Půlpánovi, Šiškovi a Křivánkovi, kteří dokáží hrát spolu. Pokud chceme proti našemu soupeři uspět, potřebujeme zastavit rychlý protiútok, neztrácet zbytečně míč a nedovolovat druhé šance po útočném doskoku.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: "Je to tady! To, na co všichni celý rok čekáme a na co se těšíme. Série s Brnem si myslím, že bude velice náročná. Věřím, že jak my, tak Brno bude velmi dobře připravené, takže rozhodovat budou opravdu maličkosti. Pro nás samozřejmě je výhodou domácí prostředí a věřím, že i to by mohlo byt rozhodujícím faktorem celé série.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
Basket Brno - BK ARMEX Děčín 101:79
Lee 21, Zdanavičius 20, Svoboda 18 - Svoboda 21, Walton 13, Šturanovič 12
BK ARMEX Děčín - Basket Brno 70:58
Svoboda 22, Pomikálek 13, Ogundiran 9, Šturanovič 9 - Brown-Soares 16, Lee 9, Dáňa 9, Zdanavičius 8, Křivánek 8
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín - Basket Brno 91:85
Kroutil 16, Pomikálek 16, Svoboda 15, Ogundiran 15, Štěrba 12 - Šiška 17, Lee 15, Křivánek 14
Basket Brno - BK ARMEX Děčín 77:79
Půlpán 17, Brown-Soares 16, Křivánek 12 - Walton 19, Svoboda 16, Ogundiran 12

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

 

BK ARMEX Děčín

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
0 - Jordan Ogundiran 18:41 2/0 5/0 8/6 0 1 1 0 5 1 2 4 4 2 6
5 - Tomáš Pomikálek 25:7 1/1 3/0 0/0 1 5 6 0 2 0 1 4 1 9 2
6 - Lukáš Bobek 2:39 0/0 0/0 0/0 0 1 1 0 0 0 0 0 1 0 0
7 - Tadeáš Slowiak 12:1 1/0 1/0 0/0 0 1 1 0 1 0 0 1 1 0 0
13 - Filip Kroutil 30:1 1/0 5/3 2/2 1 3 4 0 2 0 1 1 2 12 11
14 - Petr Macháč 11:16 0/0 1/0 0/0 1 4 5 0 0 2 1 2 2 5 0
16 - Jan Štěrba 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
22 - Anthony Lamont Walton Jr. 31:50 13/7 3/0 4/2 1 7 8 0 6 2 4 5 3 19 16
47 - Maksim Šturanović 21:7 11/4 0/0 0/0 2 4 6 1 0 0 1 0 5 2 8
40:00 29/12 18/3 14/10 6 26 32 1 16 5 10 17 19 49 43

Basket Brno

Jméno hráče min. 2b 3b TH DU DO DC BL AS M+ M- F+ F- Val B
1 - Terrell Lamont Brown-Soares 26:43 5/3 3/1 2/2 1 6 7 1 2 1 1 3 1 19 11
4 - Matěj Rychtecký 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
5 - Gregory Edward Lee III 26:13 7/2 3/2 2/0 0 5 5 0 1 0 0 2 1 9 10
8 - Viktor Půlpán 33:54 5/2 4/0 6/4 0 5 5 0 6 2 2 4 1 13 8
9 - Ondřej Šiška 29:34 7/2 5/0 5/1 0 6 6 0 4 3 4 5 5 0 5
9 - Matěj Dáňa 22:43 4/2 4/3 2/2 1 1 2 0 1 0 0 2 5 12 15
10 - Šimon Svoboda 13:1 0/0 4/3 2/2 0 3 3 0 3 1 2 1 3 13 11
12 - Petr Křivánek 20:46 2/0 2/0 2/1 1 4 5 0 2 0 1 2 2 2 1
14 - Tomáš Houzar 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
14 - Jonáš Musil 0:0 0/0 0/0 0/0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
29 - Jakub Krakovič 13:16 1/0 0/0 0/0 0 3 3 0 1 1 0 1 3 2 0
40:00 31/11 25/9 21/12 3 33 36 1 20 8 10 20 21 70 61
Nahoru