BK ARMEX Děčín vs BBC Bayeruth 98 : 81

30. 08. 2024, 18:00 HOD. ARMEX Sportcentrum

PO ZÁPASE

Válečníci přivítali v pátek 30.8. soupeře z druhé nejvyšší německé ligy ProA. Bayreuth není tak ambiciózním celkem jako středeční soupeř Jena, přesto jde o tým složený z velké části ze zahraničních borců, a ačkoliv jde o přebudovaný celek s novým trenérem, bylo jasné, že půjde pro Děčín o další nelehkou prověrku.

Děčín ale vstoupil do zápasu výborně, soustředěně bránil a v útoku po dobrém pohybu míčem zakončoval s dobře vytvořených pozic. Rychlé vedení 10:0 určilo ráz první čtvrtiny, v níž dvouciferný náskok domácí zvládli udržet a vedli 27:17. Druhé dějství se neslo v podobném duchu, Děčín měl optickou herní převahu a i přes absolvované tréninkové dávky vypadl živější a měl více energie než němečtí soupeři. Když Ogundiran trefil trojku a následně zakončil rychlý protiútok na 49:28, tleskali přítomní příznivci ve stoje. Hosté stihli do poločasové přestávky zkorigovat na 49:32, a jako by poslali zprávu, jak hodlají vstoupit do druhé poloviny.

To se potvrdilo hned po výměně stran, kdy ze šaten přišel tým s úplně jiným nábojem. Bayreuth dostal jistě důraznou promluvu, ale Válečníci ještě první čtyři minuty drželi náskok kolem 20 bodů. Pak ale především bojovností a intenzitou začal soupeř rozdíl snižovat. Přidával na agresivitě, povedlo se mu několik úspěšných obran a přestože čtvrtinu nakonec nevyhrál (23:23), z obrazu hry bylo cítit odhodlání předvést se v lepším světle než na začátku zápasu. 72:55 a šlo se do závěrečné desetiminutovky. Ačkoliv na obou stranách bylo vidět dost nepřesností, úroveň byla slušná, a především tempo držely oba celky vysoké. Vydrželi ve fyzickém pojetí až do posledních vteřin. Soupeř se zvládl přiblížit na 13 a 14 bodů, ale domácí v závěru podržel Macháč a Pomikálek, kteří společně zařídili posledních 10 bodů a dovedli tak BK ARMEX Děčín k výhře 98:81.

BK ARMEX Děčín - BBC Bayreuth 98:81 (27:17 49:32 72:55)

Střelci Děčína: Davidson 18, Pomikálek a Macháč 13, Kroutil a Walton 11, Ogundiran 10, ...
Střelci Bayreuthu: Demonia 17, Plescher 16, Diallo 13, ...

PŘED ZÁPASEM

Děčínským příznivcům se na konci prázdnin představí v přípravném zápase další zahraniční soupeř, tentokrát z druhé německé soutěže ProA (stejně jako středeční SC Jena a také Dresden Titans čekající Válečníky v polovině září). BBC Bayreuth si mohou pamatovat pozorní fanoušci z loňského léta, neboť právě jeho vloni hostil v souboji s Děčínem Varnsdorf v rámci svých oslav 75 let basketbalu. Bayreuth sestoupil z nejvyšší soutěže BBL v roce 2023 po 13 sezónách, ale vloni skončil v ProA překvapivě až na 11.místě, což bylo při cílech o rychlém návratu velké zklamání. Tým přebral na pozici trenéra mladý ambiciózní Florian Wedell, který v uplynulých dvou letech působil jako asistent v dánském Bakken Bears (2024 vítěz mezinárodní ENBL) a má zkušenosti také z neměcké reprezentace U20 z let 2021-22. 

Zahraniční hráči z loňského Bayreuthu kromě jedné výjimky všichni odešli (někteří do zajímavých destinací, protože individuálně byli silní), a přišli noví. Bayreuth podle dosavadní soupisky nepůsobí tak zkušeně a nemá ani tak širokou soupisku jako Jena, ale ambice patřit do špičky ProA zůstává a tradice basketu v bavorském městě tomu i velí. Dosavadní zápasy v přípravě nabídly vyrovnaný souboj s Dresden Titans (prohra 83:86) a jasnou záležitost s Coburgem (ProB stejně jako první soupeř Válečníků Erfurt) v podobě výhry 112:67.

BK ARMEX Děčín se před startem Kooperativa NBL představí na domácí palubovce ještě dvakrát a jednou z těch situací je pátek 30.8. (další pak ve středu 4.9.). Tým je po příletu Jordana Ogundirana už pohromadě a právě zápas proti BBC Bayreuth má být první v kompletním složení.

Kooperativa NBL začne za necelé tři týdny proti NH Ostrava (21.září v ARMEX Sportcentru).

Vstup na zápas je volný. 

Bližší informace o permanentkách budou zveřejněny v začátku září.

Nahoru